spider lilies (zero chou)

Jade, mladá dívka hraná zpěvačkou Rainie Yang, je v celovečerním filmu Ci qing režiséra
Zero Choua po nocích camgirl. Právě internet je prostředkem, přes který se Jadin příběh spojí s ostatními postavami. Jade touží po tetování, které by jí připomnělo její první lásku, Takeko (Isabella Leong), dívku, kterou si pamatuje hlavně podle komplikovaného tetování pavoučích lilií na paži.

Téma pavoučích lilií (mimojiné také jméno filmu v angličtině - Spider Lilies) spojuje moderní Tchaj-wan se starou čínskou legendou, která tuto květinu považuje za prokletou. Rainie Yang nám nabízí pohled na naivní Jade, která není schopna vzdát se svých představ o pravé lásce a nechápe zároveň nebezpečí, ve kterém se jako camgirl nachází, když ji mladý policista (Jian Wei Huang) varuje před policejní razií, která se na ni a další dívky na serveru chystá.



Opačný, pesimistický a více strohý pohled na svět představuje Takeko, která přes den pracuje jako tatérka a mimo to se stará o svého těžce traumatizovaného bratra, který byl svědkem zemětřesení, které zabilo jejich otce. Ve chvíli, kdy Takeko konečně podléhá pokušení a stráví noc s Jade, udeří tragédie, ve stylu až antického dramatu, kde člověk nemůže uniknout svému osudu. Místo věštectví zde slouží samotné prokleté tetování pavoučích lilií, mezi jejichž květy se ztrácí v dramatické scéně i bratr Takeko.



I optimistická naivita Jade je na konci filmu zlomena, když zjišťuje, že ten, kdo jí vyznal lásku, nebyla Takeko, ale policista, který měl za úkol pořídit usvědčující záznamy. Celý film doprovází hudba autorů Hwang Chien-hsun a Chang Chien-yu, variace na jedno téma s opakující se hlavní melodií. Jedinou zpívanou písní v soundtracku je Xiao Mo Li (Malý jasmín), spojující melodie jednotlivých skladeb do teskné písně nazpívané hlavní herečkou Rainie Yang. Něžná a jednoduchá melodie, kterou si hlavní postava prozpěvuje působí melancholicky a doplňuje kulisy chudé taipeiské čtvrti na okraji města.

Komentáře

Oblíbené příspěvky