vegetariánka (han kang)

Dokud se moje žena nestala vegetariánkou, nikdy by mě nenapadlo, že by mohla být v jakémkoliv směru výjimečná. 
(str. 7)

Vegetariánka jihokorejské autorky Han Kang se dočkala světové slávy díky svému anglickému překladu. Její překlad z korejštiny do češtiny (Petra Ben-Ari) je snad však přesnější. Učitelka kreativního psaní nám jednou říkala: "Some people think literature should only be about two things: death and sex." Ve Vegetariánce je obojí, ale ani jedno není centrálním tématem knihy. Ačkoliv jediné postavy, které v novele mají jméno jsou Jonghje, její starší sestra Inhje a dítě Inhje, první dvě části knihy jsou vyprávěny z pohledu mužů.

První díl, Vegetariánka, je vyprávěn manželem Jonghje. Ten si ji vzal, protože je tak obyčejná - není krásná ani ošklivá, není ani příliš chytrá, nemá v podstatě ani vlastní názory - ochotně mu každý den připraví jídlo, dělá domácí práce a poddává se jeho touze po sexu. Přelom v tomto rutinním životě představuje noc, kdy se Jonghje zdá sen. 
Ten pocit rozžvýkaného masa mezi mými zuby.
(str. 16)

Tento sen otřese Jonghje natolik, že okamžitě vyhodí všechno maso, co doma mají a stane se vegetariánkou - odmítá jíst maso, dokonce ho nestrpí ani pod vlastní střechou. Její muž je zhrozen - ačkoliv se jí snaží vyhrožovat i domlouvat, ona svůj postoj k masu nemění. Surový a bezohledný způsob, jakým se vyjadřuje manžel o Jonghje jen zdůrazňuje vypjatost celé situace, která se stupňuje až do chvíle, kdy si Jonghje pod tlakem podřeže žíly.

Druhá část, Mongolská skvrna, je z pohledu švagra Jonghje a manžela její sestry Inhje. Jde o experimentálního umělce, který se vyhýbá lidem, není sebevědomý a jeho žena ani dítě ho příliš nezajímají. Jediné po čem touží je zfilmovat svou nejnovější uměleckou vidinu. Navštěvuje s tím účelem Jonghje, čerstvě propuštěnou z nemocnice, která žije sama v garsonce, poté, co se s ní rozvedl její manžel - představuje si, že jí natočí jak souloží s nějakým mužem, oba z nich pomalovaní květy. Zároveň však po Jonghje touží - přitahuje jej její zvláštnost, mongolská skvrna na jejích hýždích. Jednou z hrozivých scén této části je, když přichází pozdě večer domů a manželku znásilní a ta vše tiše přetrpí.

A je to, zamumlal si pro sebe. Jestli je na tom takhle, možná opravdu bude souhlasit. Možná jí ani nedojde, s čím vlastně souhlasí.
(str. 102)

Se znepokojující naivitou až letargií přijme Jonghje jeho nabídku a nechá ho, aby je natáčel při sexu. Jí samotnou zajímají pouze květy, které ji uklidňují. Druhý den ráno najde film Inhje.

V třetí části, Hořící stromy, vidíme konečně Inhje a její smýšlení. V zoufalé snaze zachránit sestru před totálním vyhladověním ji navštěvuje v nemocnici, snaží se ji donutit jíst, zároveň vzpomíná na jejich společné dětství, autoritativního otce, vychovává svého syna. Konec knihy je důležitý a prozrazovat ho nebudu, každý, ať si jej přečte sám, bolest a nespravedlnost čišící z knihy vám bude odeznívat v hlavě.

Vegetariánka vypovídá o mnohém: násilí na ženách, krutosti i šílenství. Snaha Jonghje osvobodit se od krutosti tohoto světa jí dovede na pokraj smrti, opakující se téma násilí a jeho nevyhnutelnosti vyvrcholí v tragédii antických rozměrů.

" I think this novel has some layers: questioning human violence and the (im)possibility of innocence; defining sanity and madness; the (im)possibility of understanding others, body as the last refuge or the last determination, and some more. It will be inevitable that different aspects are more focused on by different readers and cultural backgrounds. If I could say one thing, this novel isn’t a singular indictment of the Korean patriarchy. I wanted to deal with my long-lasting questions about the possibility/impossibility of innocence in this world, which is mingled with such violence and beauty. These were universal questions that occupied me as I wrote it."

Han Kang

                                                                                                                                                                                               

Komentáře

Oblíbené příspěvky