Kim Čijong - ročník 82 (ČO NAMDŽU)

Frustrace a bolest - jak se feministická knížka probojovala v Jižní Koreji do mainstreamu

Kim Čijong [ročník 82] se mi podařilo zhltnout během jediného odpoledne, což je na mé současné poměry zvláštní. Většinou knihy čtu ve veřejné dopravě a v kavárnách, ale do Kim Čijong jsem koukala i na návštěvě u otce a po příjezdu domů. Kniha se čte rychle a snadno a i přesto u určitých pasáží člověk cítí frustraci až smutek.
Tato kniha, která otřásla Jižní Koreou a dodnes vyvolává vášnivé diskuze na internetu (více o přijetí knihy v Koreji se dozvíte ve skvělém doslovu Petry Ben-Ari), která je první a jedinou celou knihou, kterou vlastním v korejštině, má vlastně velmi jednoduchý příběh. Hlavní postava, Kim Čijong, je oknem do světa typické korejské ženy, nebo spíše typické situace, ve které se korejské ženy eventuálně ocitají. Dokumentuje celý její život, plný 'malých příkoří', se kterými se setkává jakožto žena, protože je žena. Některé se mohou zdát lidem neznalým moderní korejské kultury až groteskně přehnané, ale silně autobiografické dílo opravdu vypovídá o stavu korejské společnosti.
Kim Čijong za celou knihu nepotká žádná velká katastrofa. Nezažije na vlastní kůži sexuální násilí, nestane se obětí nějakého zločinu, její rodina se k ní nechová příšerně, její manžel není nechápavý šovinista. Přesto si na konci knihy člověk připadá zahlcen příšernou atmosférou a situací, ve které se prostě nedá normálně žít.
Feminismus má v Koreji v posledních letech velký boom a reakcí je zároveň velká vlna odporu, převážně ze strany mladých mužů v nejisté socioekonomické situaci. Kdykoliv se vznese téma feminismu, i v relativně liberálních diskuzích se často vznese téma povinné vojenské služby. V Jižní Koreji skutečně funguje velmi dlouhá vojenská služba, na kterou má povinnost nastoupit každý toho schopný muž kolem svých dvacátých let. Teprve nedávno bylo umožněno se z důvodů osobního přesvědčení vojenské služby nezúčastnit, pod podmínkou alternativní služby (předtím se za to šlo do vězení).
Kniha Kim Čijong [ročník 82] se stala natolik jasným symbolem feminismu, že poté, co slavná korejská zpěvačka vyfotila svou kopii knihy, rozzuření fanoušci na internetu začali pálit její fotografie a vyhazovat její alba.
Nejde o výjimku, kontroverze kolem zaměstnankyň podporujících feminismus dokonce vedly k veřejným omluvám od herních společností či dokonce vyhazovům.
Kim Čijong nabízí českému čtenáři vhled do stále příliš rigidní patriarchální společnosti, která v Koreji přetrvává. Kniha má co nabídnout nejen lidem se zájmem o Koreu, ale všem, které zajímají ženská práva, ať už u nás nebo na světě.

Odkazy:
http://www.asianjunkie.com/2018/03/19/red-velvets-irene-read-a-feminist-book-and-her-male-fans-are-extremely-mad-online/
http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20191227000619
https://kotaku.com/in-south-korea-gamers-stage-an-inquisition-against-fem-1825398846

Komentáře

Oblíbené příspěvky